menu

coffee_maker Zuivere Koffie

Coffeenomics

Waarom je beter een paar cent meer kunt betalen voor je koffie (dan bv stemmen met dat rode potlood)

1. Voor een espresso gebruikt de barista 17 gram gemalen koffie (of: hoe je met jouw koopkracht verschil kan maken)
Een espresso (doubleshot) staat gelijk aan 17 gram geroosterde koffie, ook de basis van cappuccino of latte. Sommige baristas doen er een grammetje bij, anderen zijn juist zuiniger. Ter vergelijking: in een coffeepad zit 7 gram koffie van onbekende herkomst, in een nespressocapsule 5,5 gram, doorgaans specialty coffee.

2. Dat staat gelijk aan 20 gram ongebrande koffiebonen
Omdat groene koffie in het brandproces aan volume wint, maar ongeveer 15% aan gewicht verliest komen we uiteindelijk op een slordige 20 gram groene koffie, nodig voor een kopje koffie in de horeca.

3. Een kg specialtycoffee levert de boer ongeveer 8 euro op
Volgend uitgangspunt -we blijven voor het gemak en het snelle begrip afronden- is een prijs van 8 euro voor een kg groene bonen. Dat is een gemiddelde prijs die een koffieboer ontvangt voor een kilogram specialty coffee. Dat kan 6 euro zijn of 30, we nemen 8 euro, als mediaan.

4. Specialtykoffieboer krijgt voor horecakopje 16 cent = 5 %
Met een kg groen kun je uitgaande van die 20 gram per kopje 50 kopjes koffie zetten. Dat is 16 eurocent per kopje voor de boer. Uitgaande van een koffieprijs van €3 ontvangt de degene die de basis van de koffie levert ongeveer 5% voor het hoofdingredient.

5. Gewonekoffieboer krijgt 8 cent = 2,5%
De wereldmarktprijs van koffie schommelt tussen de €2 en €5. Voor het gemak rekenen we €4 per kg. Gebruikt de barista gewone koffie in plaats van specialty dan daalt de verdienste van de gewonekoffieboer tot 8 van de 300 eurocenten, ofwel ca 2,5% van de totaalprijs.

6. Gewonekoffieboer is de pineut
Dus die gaat coca kweken, of qat, of die pakt zijn boeltje en loopt naar een ander, rijker land (ook wel: migratie, soms ook: asiel)

7. Behalve als jij een normale prijs betaalt
Waar hebben we het over, een verschil van 8 cent per kopje koffie. Maar het is wel een verschil waarmee de teler een normaal leven kan leiden en ook volgend jaar weer koffie kan telen, voor ons.

Conclusie: jouw gebruik van jouw koopkracht maakt meer verschil dan dat stomme rode potlood